Projektjeink:


"Határtalanul - 2019"

"Határtalanul - 2019 - beszámoló"

Nyírkarász, 2019. november 9.

A "Határtalanul 2019" pályázat keretében kiránduláson részt vett tanulók beszámolót tartottak az Erdélyben eltöltött napokról.

Képek:

 

     

Határtalanul - 2019 - Irodalmi és történelmi hősök nyomában kincses Kolozsvárott és környékén

Erdély: 2019. október 23-25.

A Nyírkarászi Váci Mihály Általános Iskola, a gyulaházi Dr. Kozma Pál Általános Iskola és a Szabolcsbákai Tagintézménye 7. évfolyamos tanulói együtt háromnapos tanulmányi kiránduláson vettek részt a „HATÁRTALANUL 2019” pályázat keretében Erdélyben.

A pályázat célja, hogy elősegítse a tanulók külhoni magyarsággal kapcsolatos ismereteinek bővítését. A program összeállításakor arra törekedtünk, hogy tanítványaink megismerhessék Erdély kulturális, történelmi és természeti kincseit, látnivalóit. Az utazás előtt a program előkészítéseként a diákok osztályfőnöki óra keretében megismerkedtek Erdély történelmével, földrajzi fekvésével, lakosságának etnikai összetételével. Lelkesen készültek kiselőadásokkal azokról a helyekről, amelyeket meglátogatni szándékoztunk.

Az előkészületek fontos részét képezte az aranyosegerbegyi általános iskola megismerése, ahol utunk során meglátogattuk a Kolozsvár melletti magyarlakta település magyar iskoláját. Tanulóink nagy lelkesedéssel ismerkedtek az ottani település tanulóival, akik jó szívvel fogadták iskolánk magyar anyanyelvű könyveit, az iskoláink adományait.

A több száz kilométeres út során eljutottunk Erdély gyönyörű és történelmileg híres vidékeire. Megtekintettük a nagykárolyi kastélyt, Nagyváradon a püspöki székesegyházban Szent László királyunk aranyozott hermáját, majd a nagyváradi várban is sétát tettünk. Megálltunk a Királyhágón és csodáltuk a tájat. Csucsán a Boncza kastélyban megtekintettünk az Ady kiállítást.

Kolozsvárott megkoszorúztuk Mátyás király lovas szobrát, felkerestük a szülőházát. Ellátogattunk a Farkas utcai templomhoz és a Házsongárdi temetőhöz. Aranyosegerbegyen részt vettünk az 1956.október 23-i ünnepségen, és utána ismerkedtünk a helyi magyar tanulókkal és nevelőkkel. Megcsodálhattuk a Tordai-sóbányát, Körösfőn a Református templom környékét.

Csodaszép időben jártunk a Sárkányok kertjében, Galgóalmás határában, majd Zilahon megtekintettük a Wesselényi szobrot. Ezután következett Szatmárnémeti, majd Kismajtény mellett megkoszorúztuk a Rákóczi szabadságharc emlékművét.

Az egész napos programok után esténként Magyarlónán elfoglaltuk kényelmes szállásainkat, ahol élvezhettük szállásadóink vendégszeretetét.

Az együtt töltött napok a szomszédos iskolák évfolyamának tanulóit közelebb hozták és a mi osztályunkat még erősebben összekovácsolta.

Szívből ajánljuk mindenkinek, ha lehetősége van rá, látogassa meg ezt a gyönyörű vidéket.

Köszönet iskolánknak, és a „Határtalanul-2019” program szervezőinek!

A 7. évfolyam

 

Képek:

 

     

A Nyírkarászi Váci Mihály Általános Iskola sikerrel pályázott a „Határtalanul 2019” programra. Ezáltal az iskola 7. osztályos tanulói, a szomszédos Gyulaháza és Szabolcsbáka hasonló korú diákjai vesznek majd részt egy 3 napos kiránduláson Erdélyben 2019.október 23-25. között. A pályázat célja, hogy elősegítse a tanulók külhoni magyarsággal kapcsolatos ismereteinek bővítését. A látnivalók és programok a történelem tananyaghoz kapcsolódnak elsősorban, de a magyar irodalom és földrajz tananyagokhoz is nagyon sok ismeretet fog tartalmazni.

Hírekhez